Grote opkomst HISTORIE21 en Culemborg700


    

Het was een drukte van belang in Zorgcentrum Beatrix op 21 maart 2018 tijdens het allereerste buurtfeest voor Culemborg700. Speciaal om 700 jaar stadsrechten te vieren in Culemborg was aan Stichting Moluks Historisch Museum het verzoek gedaan om een speciale HISTORIE21 te organiseren samen met de projectgroep Zorg & Welzijn. Niet alleen Molukkers maar ook andere groepen inwoners blikten terug op het verleden en gingen in gesprek over zorg en welzijn. De zaal in het zorgcentrum liet dan ook een mooie afspiegeling zien van de Culemborgse bevolking.



Molukse vrouwen blikten niet alleen terug op hun werkzame leven als naaister in de meubelindustrie maar vertelden ook over de eerste jaren in de Molukse wijk. 21 maart is uiteraard voor de Molukse gemeenschap een bijzondere datum. Er werd dan ook kort stil gestaan bij de aankomst van de eerste Molukkers in Nederland, op 21 maart 1951 en op de vestiging van de eerste Molukkers in de wijk in Culemborg. In een speciale De Collectie Vertelt… liet Nanneke Wigard zien hoe het idee van de Molukse wijken was ontstaan, met o.a. documenten van de bewonersaantallen in Culemborg in 1965 en 1968.



Er kwamen niet alleen Molukkers aan het woord: Het Turkse echtpaar Sargin, bij Culemborgers bekend omdat zij vroeger een populaire groentezaak hadden, vertelde trots over hun verse en goedkope producten en over de warme contacten met andere Culemborgers. Aangrijpend was het verhaal van mantelzorger Saoud Laouhi, zij zorgt thuis fulltime voor haar ouders. Mantelzorg verlenen aan ouders is ook bij de Turkse en Molukse gemeenschap een vanzelfsprekend gegeven. Soms is deze zorg te zwaar. Zorgcoördinator Anita Kakerissa riep Culemborgers dan ook op om eens langs te komen in haar kleinschalige woonunit in Zorgcentrum Beatrix (Met een Molukse bewoner). En samen te bekijken hoe de zorg aansluit bij de behoefte van mensen met een andere culturele achtergrond.

Ook jongeren lieten van zich spreken. Oussama Haida en Finomina Bint Robert John zijn lid van het Team van de Buurt. In dit wijkleerbedrijf lopen jonge mensen stage die de opleiding Dienstverlening volgen. Zij gaan bij ouderen in de buurt langs om kleine klusjes te doen of de ouderen te begeleiden naar het ziekenhuis of de bibliotheek. De twee jongeren interviewden mevrouw Boot, die zij samen verzorgen en begeleiden. "Ik wil nooit meer door anderen worden verzorgd dan door hen. Dankzij Oussama kon ik weer het graf van mijn man bezoeken", aldus een ferme mevrouw Boot.



Er werd ook over het sportieve verleden van Culemborg gesproken. Het voetbalveld en de tafeltennisvereniging waren tenslotte plekken waar verschillende groepen Culemborgers elkaar ontmoetten. Zo waren daar oud-doelman Henk Verrips met sterke verhalen over zijn tijd bij v.v. Vriendenschaar. En Cor Borgstein schetste de successen van de tafeltennisvereniging van de Gispen-fabriek. Conservator Elise Meier gaf nog een inkijkje in het belang van het erfgoed van Gispen dat mede de werkgelegenheid van Culemborg heeft bepaald. Molukkers werden namelijk speciaal geworven om in de meubelfabriek te komen werken. Tenslotte was er veel muziek: van stadstroubadour Leo de Vlieger die een Moluks liedje zong, iedereen danste mee op de Nederlandse klassieker ‘Sofietje’. Maar ook op het lied ‘Mustafa’, dat spontaan door een van de leden van de Marokkaanse vrouwengroep van de Takwa Moskee werd gezongen.



Het eerste buurtfeest werd afgesloten door wethouder Fouad Sidali. Hij sprak lovende woorden richting de jonge leden van het Team van de Buurt en hoopt dat Culemborgers zich samen gaan inzetten om de zorg voor ouderen voor iedereen toegankelijk en passend te maken.



Tuhuteru en Partners ontwikkelde HISTORIE21 voor de Stichting Moluks Historisch Museum, waarin verhalen vertellen centraal staat. Elk verhaal van een inwoner van een gemeente met een Molukse wijk vertelt op geheel eigen manier de wijze waarop samen werd geleefd en gewerkt en hoe men gezamenlijk een bestaan in de gemeente heeft opgebouwd. In voor- en tegenspoed.